Alan adı (Domain), internet kullanıcılarının web sitenizi ziyaret amacıyla tarayıcıların URL çubuğuna yazdıkları web site adresinizdir.

Örneğin www.neturk.com bir alan adı yani domaindir.

Daha fazla ayrıntıya girecek olursak;

İnternet ağı, küresel kablolar tarafından birbirine bağlı dev bir bilgisayar ağıdır. Bu ağ üzerinde her bilgisayar diğer bilgisayarlarla iletişim kurabilir. Bu bilgisayarları tanımlamak içinse her bilgisayara bir IP adresi atanır. Bu ip adresi internet ağına bağlı belirli bir bilgisayarı tanımlayan bir sayı dizisidir. 

Tipik bir IP adresi şu şekildedir: 192.85.116.14

Beğendiğiniz ve ziyaret etmek isteyeceğiniz web sitelerine her seferinde bu şekilde bir numara dizisi üzerinden ulaşmanız gerektiğini bir düşünün. İşte alan adı yani domain bu sorundan kurtulmak için oluşturuldu.

Yani bu sayede ziyaret etmek istediğiniz web sitesine hatırlanması zor olan bir sayı dizisi yerinde hatırlanması kolay olan domaini yazmanız yeterli olacaktır.


Domain Nasıl Çalışır?

Web tarayıcınızın adres çubuğuna bir domain ya da alan adı yazdığınızda, küresel bir sunucu ağına istek göndermiş olursunuz. İstek bu alan adının içerisinde bulunduğu web sunucusunu bulur, bu sunucu istekte bulunduğunuz web sitesinin içinde barındığı bilgisayardır. Aynı zamanda server olarak da isimlendirilir. Sunucu içerisinde bulunan istekte bulunmuş olduğunuz web sitesi sizin tarayıcınıza gönderilir.


Domain Türleri ve Anlamları

Alan adları birçok farklı şekilde bulunur. En popüler olanları com, net, org, gov, edu, info uzantılı domainlerdir. Aslında her biri bir kelimenin kısaltılmışıdır.

com; İngilizce commercial yani ticari kelimesinin kısaltılmış halidir.

net; Network yani şebeke - ağ anlamına gelir.

org; Organization yani organizasyon anlamındadır.

Her bir domain uzantısının bu şekilde bir anlamı vardır. Ancak günümüzde özellikle com uzantılı domain en popüleridir.

Ülkemizde kullanılan com.tr, net.tr, org.tr uzantılı domainler ise Ülke kodlu üst düzey bir alan adlarıdır ve sadece Türkiye'ye özgüdür. 

com.tr uzantılı alan adları herhangi bir odaya bağlı ticari işletmeler ve marka tescil belgesi olanlar tarafından kullanılabilir.  Ad-Soyad.com.tr de kullanılabilir.

net.tr bilişim sektöründe hizmet veren firmalar tarafından, org.tr dernek ve vakıflar tarafından kullanılabilir.

Her ülkenin kendisine özgü ülke kodlu üst düzey alan adı vardır. Almanya için .de, Fransa için .fr gibi.


Alan Adı Seçimi

 - En popüler, hatırlanması kolay olduğu için .com uzantılı alan adını tercih edin. 

 - Ticari işletmelerin kullanıcılar tarafından daha güvenilir bulunduğundan com.tr uzantılı domain tercih etmelerini öneririz.  Ancak eğer kimse tarafından kullanılmıyorsa com uzantılı domain de alıp com.tr'ye yönlendirmeleri daha iyi olur. Daha önce de bahsettiğimiz gibi com.tr uzantılı domainler sadece işletmeler veya markalar tarafından alınabildiği için resmi domainlerdir ve daha güvenilirdirler. Ayrıca resmi kurum üzerinden satın alındıkları için yönetimi bir aracıya bağlı olsa bile direkt işletme üzerine kaydedilirler ve işletme istediği zaman aracıyı değiştirebilir.

com domainlerde ise domaini satın aldığınız aracı üzerinden satın alma, süre uzatma gibi işlemleri yürütürsünüz. Eğer aracı bir nedenle ulaşılamaz duruma gelirse siz de domain süreniz geldiğinde uzatma işlemlerini yapamaz ve domaini kullanamaz duruma gelirsiniz. Bu nedenle domain satın aldığınız kurumun güvenilirliği de çok önemlidir.

 - Daha kısa ve hatırlanması kolay bir domain ismi tercih edin.

 - Telaffuzu rahat ve akılda kalıcılığı yüksek bir domain tercih edin.

 - Sayı veya orta çizgi mümkünse kullanmayın.

Web tasarım, Seo ve Google ADS Reklam hakkında tüm blog içerikleri...